All About Daily Preventive Dentistry News

Nastanak i sprječavanje zubnog karijesa

Apr 11

sprijecavanje karijesa kod stomatologa

Možemo slobodno reći kako je karijes jedan od najvećih problema zubi danas. Karijes je bolest zuba, odnosno tvrdih zubnih tkiva (dio zuba koji se naziva i dentin) koja započinje razgradnjom zubne cakline. Napredovanjem bolesti karijes prodire dalje, u meka tkiva te postupno uništava zub, a nerijetko zahvati i više zubi.

Zanimljiva činjenica je da je upravo karijes najčešća bolest kod ljudi današnjice, što dovoljno govori o njegovoj raširenosti i potrebi razgovaranja o njemu.

Kako nastaje karijes

Karijes nastaje tako što se nakuplja plak i sloj bakterija na površini zuba i razgrađuju ugljikohidrate i stvaraju kiselinu. Kiselina zatim razgrađuje zubnu caklinu i oštećenje se širi dalje, uništavajući i unutarnja tkiva zuba.

Sami karijes u svojem ranom stadiju je vrlo teško primijetiti obzirom da se zapravo pojavljuje kao mala bijela mrlja na vašoj caklini zubi. Neliječeni karijes dovodi do trajnog oštećenja zuba, a zanemarivanje ove bolesti može dovesti do gubitka zuba, odnosno potrebe za vađenjem zuba od strane stomatologa.

Ako se problem može riješiti bez vađenja zuba, stomatolog će karijes ukloniti i rupu nastalu na zubu ispuniti posebnom ispunom.

Ovdje naglašavamo također da ukoliko ste osoba koja zaista pazi i vodi računa o svojoj oralnoj higijeni, da je također potrebno redoviti posjećivati svog stomatologa, obzirom da apsolutno nitko nije imun na karijes, pa čak i kada redovito i pravilno održavate svoju oralnu higijenu. Karijes je bolest koja vas može pogoditi doslovno bilo kada i u bilo kojem razdoblju vašeg života.

Širenje oštećenja unutarnjih zubnih tkiva i dentina, odnosno karijesa, može biti bolno, a njegovo neliječenje često dovodi do propadanja zuba do te mjere da se više ne može izliječiti te ga je potrebno izvaditi. Naravno, ukoliko postoji još šansa za spašavanje vašeg zuba koji je pogođen karijesom, vaš stomatolog će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi vaš zub spasio (nijednom stručnom stomatologu nije cilj posezati za vađenjem zuba jer i to može dovesti do određenih poteškoća).

Samo proces liječenja karijesa ovisi o području koje je zahvatio, ali je važno naglasiti da karijes nikada neće otići sam od sebe, te da ga je potrebno liječiti kako vam on ne bi uništio zub, ali i kako se ne bi dalje nastavio širiti na okolne zube u vašoj usnoj šupljini.

 

Može li se spriječiti nastanak karijesa

pregled zuba

Oralna higijena prva je linija obrane od nastanka karijesa. Redovitim pranjem zubi, čišćenjem zubnim koncem i dezinficiranjem vodicom za usta možete učiniti puno kako biste na vrijeme djelovali protiv nastanka karijesa na zubima. Pranje zubi ujutro, nakon jela i prije spavanja, u kombinaciji s čišćenjem zubi koncem i ispiranjem vodicom za usta, pomoći će održavati vašu usnu šupljinu koliko god je moguće čistom i smanjiti nastanak plaka i karijesa. Važno je i to da pritom koristite kvalitetnu četkicu za zube.

Naravno, obzirom da vam visoka razina održavanja oralne higijene ne može garantirati ne nastanak karijesa, potrebno je redovito odlaziti stomatologu kako bi on pregledao vaše zube i mogao na vrijeme reagirati ukoliko uoči bilo kakvu nepravilnost ili početak nastanka karijesa.

Preporuča se posjećivanje stomatologu barem jednom u toku godine, ili naravno po potrebi.